Uvek može bolje, naravno...
Pogledaj EXIF-e... Obe ove fotke su napravljene u režimu prioriteta blende (A), nikad ne slikam na automatici...
Prva je napravljena sa blendom f 3.5 (baš iz razloga da bih dobio zamućenu pozadinu) i ekspoziciji od čak 1/1600 jer je bilo previše svetla za tako otvorenu blendu. Problem je u tome što mu nisam mogao prići još bliže, da bi efekat bio još bolji. Nisam hteo otvaram blendu još više jer bih time rizikovao da mi pola labuda bude ošto a pola ne. Ovaj objektiv ima jako malu dubinsku oštrinu pri velikim blendama (bukvalno par cm), plus što ispod 2.8 nije baš oštar kao žilet. To je ipak objektiv od 80 evra, ne treba očekivati previše od njega...
Druga je napravljena sa f/8 i 1/320 - sekundu pre toga sam slikao jato labudova i da bi mi svi bili oštri (u polju dubinske oštrine) zavrnuo sam blendu, a onda je jedan malo dalje poleteo pa sam samo stigao da se okrenem, nanišanim i "opalim" (sa setovanjima kakva su već bila). Bilo bi još bolje da sam malo otvorio blendu i time skratio ekspoziciju (pokret bi bio bolje zamrznut i fotka oštrija), ali jednostavno nije bilo vremena... I da, to je isečak (krop) iz punog kadra - da bi labud došao do izražaja...
Još nešto: ne zaboravi da je to "pedesetica" koja često maši fokus, plus nema zumiranja - tj. ima - korak-dva napred/nazad... Mnogo nezgodno u ovakvim situacijama...