Danas je Sre Jun 18, 2025 12:54 pm

Sva vremena su u UTC+02:00 Europe/Paris

Započni novu temu  Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 403 postova ]  Idi na stranicu Prethodni 1 Elipsa 23 24 25 26 27 Elipsa 41 Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Dozvole 2017
PostPoslato: Pet Feb 24, 2017 7:28 pm 

Pridružio se: Sre Apr 07, 2010 7:14 pm
Kad se sve te informacije znaju , i kada se zna da smo sve to u više navrata platili pecali ili ne zašto onda uopšte kupovati dozvolu koja je svrha tog čina :?:

Vrh

PostPoslato: Pet Feb 24, 2017 9:36 pm 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Čet Avg 29, 2013 9:37 am
Da li placas takse pri registraciji kola, tj. zašto ih uopšte i registrovati? Da li imaš vozačku dozvolu i produzavas li je kada istekne?

Sent from my SM-G531F using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: Pet Feb 24, 2017 9:49 pm 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sub Jul 28, 2007 3:21 am
Koliko bi ljudi realno registrovalo auto da recimo nisu 5 ili cak 10 godina videli niti jednu patrolu ili kontrolu na putevima, ne da nisu zaustavljeni vec da ih nisu ni videli... I da im je pri tom nebrojano puta neko cuknuo auto u saobracaju i da nikad nisu dosli na uvidjaj po pozivu a da drumski razbojnici kradu gorivo iz rezervoara i skidaju tockove. E to je preslikana situacija sa ribolovce na vozace. :)

Vrh

PostPoslato: Pet Feb 24, 2017 10:45 pm 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto Avg 19, 2008 4:32 pm
Upravo tako.
Isto kao sto i gomila ljudi vise ne registrue camce u delovima zemlje u kojima se recna, odnosno pogranicna policija camcem pojavljuje nesto cesce od Halejeve komete, a sa vecom sigurnoscu predvidjanja ta dva dana godisnje kada rade.

RIBOTEKA

Vrh

PostPoslato: Sub Feb 25, 2017 8:44 am 
Korisnikov avatar

Upravo tako Dule. To je krajnji zaključak. Sve to radimo jer nas čeka izvesna posledica ako to ne učinimo.
E sad, ja sam mislio na drugi aspekat priče. Zašto registruju i oni koji nemaju asfaltne ili imaju katastrofalne puteve? (da ne nabrajam sve negativnosti iz te oblasti) Istog zbog izvesne sankcije.
Da li su nama putevi bolji ako nas saobraćajci striktnije kontrolišu? Nisu naravno. Zamislite šta bi tek radili da im plata direktno zavisi od tih naših dozvola? Da je sistem normalan, kao što Dule reče, ti neki rendzeri bi se finansirali iz budzeta, tj imali bi izdvojenu instituciju za to.
Veće prisustvo ribocuvara ne znaci da će situacija automatski biti bolja!!! Dokaz su akcije sa početka godine, kao i jesenje maltretiranje rekreativnih ribolovaca koji su pecali posle 21 ili 18 časova. Ja sam do jeseni opušteno pecao noću (to je jedini propis koji sam svesno kršio), ali nakon one akcije u NS sam prestao iako nisam promenio mišljenje po tom pitanju jer ne želim da dolazim u te situacije. Isto tako, svi oni koji pod izgovorom katastrofalne situacije na vodi ne plaćaju dozvole kupili bi iste, ako bi ih čuvari redovno kontrolisali. Da li to znači da bi i situacija bila bolja. Ne naravno. Džaba sve to ako bi išli okolo i samo gledali dozvole i kojekakve trice i kucine, a okretali glavu od pravih i velikih problema.
Poenta je što kupovinom dozvole za pecanje kupujemo pravo za pecanje (bez bilo kakve garancije da ćemo nešto i upecati) i to se ne može dovoditi u direktnu vezu sa ostalim. Plus, kao Fishbone smatram da treba da imaš tu dozvolu da bi imao makar moralno pravo da prigovaras onima koji to moraju da resavaju. Ako je nemas, ćuti i pecaj, dok te ne uhvate. Ključni problem kod nas je što više od 80% pecarosa nisu za bilo kakvu promenu jer bi tada morali da kupuju dozvolu, da postuju zabrane, minimalne (i maksimalne ako bude pameti) mere, broj stapova, broj odnetih riba sa vode i slično. Šire gledano, po aktuelnim propisima, najveći problem je što država ne kontroliše korisnike voda i ne sprovodi zakon u odnosu na njih. Kada bi drzava njih pritisnula da rade svoj posao, sve bi došlo na svoje mesto, čak i sa ovakvim propisima.

Vrh

PostPoslato: Sub Feb 25, 2017 9:13 am 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Čet Jan 27, 2011 2:17 pm
Osim sto imam moralno pravo da prigovaram i korisniku i drzavi i onima koji nemaju dozvolu, kupovinom dozvole pruzam primer mladjima i dajem doprinos stvaranju nove generacije odgajane na zdravim osnovama i njihovom vaspitanju.
Kao sto "Barakuda021" svog sina uci od malih nogu da peca, postuje ulov i vraca ribu ispod mere, tako ga uci i da se na vodu i pecanje neide bez dozvole. Moralna nacela i vrednosti su u ovom drustvu ozbiljno poremecena i devastirana, ali prave vrednosti nikada ne gube na znacaju i vrednosti.
Doskora je velika vecina propagirala da treba edukovati mlade i stvarati generacije mladih sa zdravim i pravim odnosom prema ribolovu. Spada li u to vaspitanje i da ne kupuju dozvolu i na taj nacin budu krivolovci i prekrsioci?
Ako se misli na buducnost i na podmladak, treba ih ispravno vaspitavati, ali i jos zesce se boriti za vode. Velika vecina se sebicno zalaze samo za sebe i samo za sadasnji trenutak. Ja sam uspeo (zahvaljujuci ovom forumu i ispravnom sagledavanju stvari) da promenim sebe i svoje stavove, pa za razliku od dobrog dela populacije u "ozbiljnim" godinama, vise uzivam u vracanju ribe ispod mere nego u konzumaciji (nekada bilo) iste.
Nikoga ne pokusavam da ubedim da je moj stav prema ovom problemu (jer to i jeste) apsolutno ispravan, ali je to moj stav. I samo licnim primerom se moze uticati na druge, mladje edukovati, starije pokusati opametiti!
Vidjacemo se na vodi, sa ili bez dozvole, popricati, popiti po koju, razmeniti misljenja i iskustva, pa i ovo doziljavajmo tako - kao razmenu misljenja i iskustva!!!

Vrh

PostPoslato: Sub Feb 25, 2017 10:35 am 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto Avg 19, 2008 4:32 pm
Da ne bude zabune, ja nikako ne podrzavam ribolov bez dozvole, samo isticem sta i kako se u praksi desava i sta ce se jos masovnije desavati.

RIBOTEKA

Vrh

PostPoslato: Sub Feb 25, 2017 11:49 am 

Pridružio se: Sre Apr 07, 2010 7:14 pm
E kad bi se samo ugledali na Evropsku uniju tamo ne postoji nešto što se zove registracija i tablice im traju dugo a ne kao kod nas 7 god.tamo jedom umeš tablice i penosiš ih sa jednih kola na druga , a kad kupiš dozvolu i upecaš nešto a bogami te i neko obiđe a vala ni nekačiš varalice na 10m od obale za mreže.Mišljenje ljudi se menja jer smo u kapitalizmu i to onom gorem nego u Evropi i normalno je da kad nešto platiš nešto i imaš za uzvrat to je najnormalnije.Kod nas nacrtaju liniju i kažu od sutra treba dozvola a ništa nisu spremni da uzvrate samo da uzimaju to je suština problema što se ništa ne menja a plaćamo za to.Da se nešto menja niko se nebi bunio , i dalje ne razumem svesni smo da se ništa ne će promeniti a i dalje plaćamo i dalje smo ne zadovoljni - ako tako nastavimo onda i treba da nam bude kako jeste tada nemamo prava da krivimo službe koje ne rade jer sami podržavamo njihov nerad tako što im to plaćamo.

Vrh

PostPoslato: Sub Feb 25, 2017 12:39 pm 
Korisnikov avatar

Da li to znači da nećeš registrovati kola jer je sistem koji uređuje izdavanje tablica i registracije loš (sa čime se u potpunosti slažem)? Ili ćeš to ipak učiniti?

Vrh

PostPoslato: Sub Feb 25, 2017 12:47 pm 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sub Jul 28, 2007 3:21 am
Nemamo isti pogled na to sta je nasa obaveza i kakvu sliku treba da saljemo najmladjima. Ja licno smtram da je gradjanska neposlusnost veoma vazna lekcija koju mladi treba da nauce, posebno u ovom vremenu i posebno na ovim prostorima. Vrlo cesto smo svedoci situacija kada nas nasi lideri vode svojim potezima u propast, kada jedno pricaju pre izbora a drugo rade posle njih, zato je svaki protest ili organizovana neposlusnost veoma vazna lekcija koju treba nauciti mladje generacije, da je sudbina u sustini u njihovim rukama, samo ako su dovoljno odlucni da je cvrsto zgrabe i istraju kad neko pokusa da im je istrgne iz ruku zarad licne koristi. To je mnogo vaznija lekcija od one da se treba pecati samo sa dozvolom. Pa mojim roditeljima svaki mesec skidaju sa posteno zaradjene penzije jednu ribolovacku dozvolu, svaki mesec oni "kupe dozvolu" od drzave a cak i ne idu na vodu, i nikom nista. Koju to poruku salje najmladjima, da nismo slobodni ljudi vec kmetovi u 21. veku?

Ja mislim da je nasa najveca obaveza u ovom trenutku da ne kupujemo dozvolu i da protestvujemo koliko god mozemo da se sistem koji ne funkcionise promeni. Prosli bojkot je bila odlicna akcija, iako nije dala odmah vidljive rezultate, sto je sasvim normalno, treba se istrajati u tom pravcu, poostravati, uciti na greskama, ojacati slabe tacke... Ljudi su imali malo prevelika i nerealna ocekivanja od te akcije, trebalo im se pojasniti da je to kontinuirani proces a ne instant resenje. Mislim da je to bio jedini momenat kada su oni zaista razmisljali o nama kao o nekom problemu i bitnom faktoru i kada su osetili da im se polozaji ljuljaju, makar minimalno. I ne smatram da ti samo kupovina dozvole daje za pravo da se zalis i protestvujes, bas naprotiv, kada kupis dozvolu ti si prakticno najglasnije i najkonkretnije rekao da si ipak zadovoljan, ili bar nisi toliko bas nezadovoljan, i dao si im signal da im ovaj sistem ipak nije ugrozen i da nemaju potrebe bilo sta da menjaju, jer na kraju krajeva cilj je prodati tu dozvolu a cilj je ispunjen.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu  Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 403 postova ]  Idi na stranicu Prethodni 1 Elipsa 23 24 25 26 27 Elipsa 41 Sledeća

Sva vremena su u UTC+02:00 Europe/Paris